Ryz na mleku z sokiem wisniowym

Ulubiony smak dziecinstwa. 🙂 Nie bylam wtedy fanka zup mlecznych, dlatego mama okraszala te prosta potrawe mianem: „marcepany” 🙂 Prawdziwy marcepan byl w owych czasach oczywiscie niedostepny, nie wspominajac nawet o migdalach. Trzeba przyznac, ze inwencja mojej mamy przynosila pozytywne skutki 🙂 Danie z dziecinstwa przyzadzilam jako propozycje do akcji Bialo-czerwonej 🙂

Dla 2 osob:

0,5 l mleka

125 g ryzu mlecznego (moze byc blyskawiczny)

sok wisniowy

wisienki z kompotu lub koktajlowe

Mleko zagotowac i zdjac z kuchenki, wrzucic ryz i w zaleznosci od rodzaju ryzu gotowac mieszajac na wolnym ogniu do zmiekczenia, lub w pryzpadku blyskawicznego odstawic pod przykryciem na 10 minut. Podawac polewajac sokiem i przybierajac wisniami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.