Placki ziemniaczane na slodko

Za ciasta takiego jak na kluski-kopytka. Usmazone na patelni zadziwiajaco kruche i chrupiace. Lubia je robic male i duze raczki 😉

Ilosc placuszkow: bardzo duza 😉 nie liczylam

1,25 kg ziemniaków

2 szklanki mąki

2 jajka

sól

olej

Ziemniaki obrac, ugotowac przecisnac przez praske lub ugniesc tluczkiem do ziemniakow. W moich okolicach popularne bylo ugnaitanie ich… metalowym garnuszkiem na stolnicy. Jako dziecko uwielbialam w ten sposob „jezdzic” garnuszkiem po kartoflach 😉 Ziemniaki odstawic do wystygniecia. Dodac pozostale skladniki i zagniesc dosc luzne ciasto. Walkowac na placki,a nastepnie wykrawac nozem kwadratowe lub inne placki i piec na patelni na rumiano na rozgrzanym oleju. Mozna posypac cukrem pudrem lub jesc z innymi dodatami. (Jedlismy z anansem z puszki i madarynkami 🙂 )

Przepis uczestniczy w akcji:

Naleśnikowa sobota

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.