Francuska tarta z jablkami w bialo-czerwonej aranzacji

Pokusilam sie o zaaranzowanie tej francuskiej tarty z jablkami na bialo czerwono z okazji Bialo-Czerwonej Akcji na Durszlaku. Jesli czerwone jablka pozostawimy bez obierania i zalejemy biala smietanowa masa to i sama tarta bedzie bialo-czerwona 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

250 g maki

75 g cukru pudru

4 jajka

75 g zimnego masla

3 czerwone jablka

sok z 1 cytryny

100 g smietany creme fraiche 

150 ml mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

100 g cukru

2 lyzki mielonych orzechow laskowych (niekoniecznie)

Make, cukier puder, 1 jajko i maslo zagniesc na ciasto, owinac w folie i odstawic do lodowki na co najmniej 30 minut. Jablka pokroic w osemki i skropic sokiem z cytryny.

Ubic mikserem creme fraiche, mleko, 3 jajka, cukier waniliowy i cukier. Foremke wysmarowac tluszczem i posypac maka. Ciasto rozwalkowac i przelozyc do formy wykladajac ciastem tez brzegi formy. Posypac orzechami. Jablka poukladac spiralnie na ciescie. Zalac masa smietanowa i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok 45-55 minut.

Przepis dodaje do akcji:

    Ciasta Świata

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.