Gulasz pomidorowo-paprykowy

Gulasz- narodowa potrawa wegierska, popularna na calym swiecie stala sie wrecz synonimem jednogarnkowej potrawy z duszonym miesem. Jednak jak do tego doszlo- jak to sie stalo, ze gulasz podbil Europe i swiat?

Na poczatku XIX wieku gdy w wegierskim Debreczynie utworzono 39 Regiment Piechoty zostalo do niego powolanych tez wielu wegierskich pasterzy bydla z wegierskiej puszty, ktorzy przywiezli ze soba swoje najlepsze danie- gulasz wolowy 🙂 Jakis czas pozniej regiment ten przeniesiono do Wiednia- owczesnej stolicy Monarchii Austriackiej skad danie to rozprzestrzenilio sie na cale terytorium owej monarchii, a stamtad na reszte Europy i swiata. Od tego czasu powstalo wiele wariantow tej smacznej potrawy, ktora im czesciej odgrzewana tym smakuje lepiej 🙂 Oto jeden z wariantow z goscinnym udzialem mojej ulubionej balkanskiej pasty ajwar. 🙂 Smacznego 🙂

Dla 4 osob:

1000 g miesa wolowego na gulasz pokrojonego na kawalki

500 g cebuli

2 papryczki chili

200 g pieczarek

2 lyzki oleju

sol, pieprz, slodka papryka w proszku

4 lyzki pasty ajwar

1 puszka pomidorow (425 ml)

500 g kolorowych papryk

150 g creme fraiche

Cebule obrac i posiekac, papryczki chili umyc i przepolowic. Olej rozgrzac w rondlu, usmazyc porcjami mieso na rumiano (dobrze przysmazone mieso to gwarancja smacznego gulaszu 😉 ). Mieso wyjac. Na pozostalym tluszczu przysmazyc pokrojone w paski grzyby. Wlozyc spowrotem mieso i dodac cebule. Przyprawic do smaku sola pieprzem i papryka w proszku. Dodac pomidory i ajwar. Dodac 500 ml wody i zagotowac. Gotowac ok. 2 godziny.

Straki papryki umyc, oczscic z gniazd nasiennych i pokroic na kawalki, dodac do gulaszu na 30 minut przed koncem gotowania. Ewentualnie ponownie doprawic do smaku. Podawac z kleksem smietany i z bulka lub bagietkami.

Informacje z: „Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert” wyd. Weltbild 2008.

Przepis uczestniczy w akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.