Chleb Krola Ludwika (König Ludwig Brot)

Z okazji Swiatowego Dnia Chleba- World Bread Day.

Chodzi o Krola Ludwika II Wittelsbacha z Bawarii:

König Ludwig II von Bayern © Imago // König Ludwig II von Bayern © Imago (König Ludwig II von Bayern © Imago) Zdjecie: www.lifestyle.de.msn.com

Tu widzimy go na tle flagi Bawarii, otoczonego wiencem z lisci debu i lauru- symbolizujacych zwyciestwo i sile.

Krol pacyfista, wielki milosnik sztuk pieknych, budowniczy i propagator muzyki. Lata jego panowania przypadaja na koniec XIX wieku (1845-1886). Pozostawil po sobie wspaniale dziela architektury- liczne zamki, mauzolea, gmach politechniki w Monachium, gmach opery w Bayreuth, gdzie odbywa sie festiwal Wagnerowski. Chyba najbardziej znanym- dzieki czolowce filmow Disneya- jest ten oto zamek w Neuschwanstein u stop Alp:

 Zdjecie: www.harare.diplo.de

Bawarczycy dumni sa z tej historycznej postaci, stad tez pomysl, zeby „ochrzcic” jego imieniem”… chleb 🙂 To dobra reklama 🙂 Chleb bardzo pyszny- ciemny, z wilgotnym miazszem, zytnio- orkiszowy z dodatkiem melasy. Rozchodzi sie w piekarniach „na pniu” 🙂

Tak wyglada w tutejszych piekarniach:

 zdjecie: www.baeckerei-messing.de

A tak wygladal na naszym stole 🙂 :

 

Na 1 bochenek

430 g aktywnego zakwasu zytniego

180 g maki zytniej

70 g maki orkiszowej

70 g otrab orkiszowych

130 g maki razowej orkiszowej

ca. 230 ml letniej wody

16 g soli

 
7 g swiezych drozdzy

1 lyzka melasy

 
18 g maki mieszanej zytnio-orkiszowej

Otreby i make razowa namoczyc w czesci wody na kilka godzin. Nastepnie wymieszac wszystkie skladniki i zagniesc ciasto, odstawic na 20 minut. Potem uformowac bochenek i odstawic do wyrosniecia w koszyczku wzrostowym tak, aby bochenek wypelnil caly koszyk. (Rosl u mnie 3 godziny).

Bochenek przelozyc na balche, zwilzyc na wierzchu rekami umoczonymi w wodzie i posypac maka orkiszowa. Piec z para przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250°C, a nastepnie w temperaturze 180°C przez 45 minut. 

Przepis znalazlam na: www.chefkoch.de

Bake Bread for World Bread Day 2011

Przepis dopisuje rowniez do akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.