Precle- pieczywo dla poboznych + Moje szafranowe precle

Pewnie doskonale znany jest wam ten ksztalt?

 zdjecie: www.wikipedia.de

Tak, to precel! Jasne. Nietrudna zagadka!

Ksztalt precla maja slodkie i slone ciasteczka- np. czekoladowe lub solone paluszkowe precelki. Ja jednak chcialabym napisac o preclu jadanym na sniadanie, lub jako pogryzka do piwa- o preclu- bulce posypanej gruboziarnista sola- popularnej na terenie calych Niemiec.

Na temat powstania tego ksztaltu istnieje kilka legend. Jedna z nich mowi, ze na synodzie w Estinnes (Belgia) w 743 r. zakazano wypieku poganskich form pieczywa np. w ksztalcie slonca, ksiezyca i tak narodzil sie precel, ktorego trzy dziurki mialy symbolizowac Trojce Sw. Z koleji inna legenda podaje, ze wynalazca precla jest piekarz z Bad Urach (Szwabia w Niemczech), ktory skazany na wiezienie wyblagal u swojego pana szanse na ulaskawienie. Wladca ow zazyczyl sobie, aby piekarz upiekl mu pieczywo, przez ktore slonce przepuszcza trzykrotnie swoje promienie. Wtedy piekarz wpadl na pomysl zrobienia precla 🙂

 Zdjecie: www.wikipedia.de

Tutaj, gdzie mieszkam- w Bawarii precel jest symbolem regionu, zwlaszacza podczas najwiekszego ludowego festynu na swiecie- monachijskiego Swieta Oktoberfest, ktore odbywa sie co roku na przelomie wrzesnia i pazdziernika. W tym roku trwalo od 17 wrzesnia do 3 pazdziernika. Ponizej zobaczymy pania w stroju ludowym z preclem i z… piwem 🙂 Prost!

 zdjecie: www.N24.de

Precle sa tez popularne np. w USA, gdzie czasem mylnie nazywa sie je bajglami. A w Polsce w okolicach Krakowa 🙂

Moj dzisiejszy pomysl na precle to precle na slodko- smakuja wysmienicie do sniadania, na podwieczorek, bardzo kruchutkie z cennym dodatkiem szafranu (Szafran to jedna z najdrozszych przypraw swiata- ale to temat na osobnego posta 😉 )

Na 12 sztuk:

500 g maki

1/2 lyzeczki mielonego szafranu

2 jajka

1 zoltko jaja

100 g rodzynek sultanek

20 g swiezych drozdzy

2 lyzki cukru

100 ml mleka

100 g kwasnej smietany

80 g masla

2 lyzki rumu

Rodzynki umyc i namoczyc w rumie. Make przesiac do miski. Drozdze i cukier rozpuscic w cieplym mleku. W mace zrobic zaglebienie, do ktorego wlac drozdze rozpuszczone w mleku, posypac na wierzchu maka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 20-30 minut.

Rodzynki odcedzic i wycisnac z rumu, dodac do ciasta. Dodac smietane, jajka i maslo pokrojone na wiorki. Szafran rozpuscic w lyzce cieplej wody i dodac do ciasta. Zagniesc ciasto. Ciasto jest dosyc wilgotne, ale powinno odchodzic od reki i miski. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 30 minut.

Ciasto ponownie zagniec na obsypanym maka blacie, podzielic na 12 czesci, z ktorych uformulowac waleczki, a z nich precle. Precle ukladac na 2 wylozonych pergaminem blachach, posmarowac rozmaconym zoltkiem i piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 15- 20 minut.

Jak widac moje precle pozarastaly i trzy dziurki ciezko w nich odnalesc. To powod do kolejnej preclowej proby pewnie juz wkrotce, bo wszystkim smakowaly 🙂

Informacje o preclu z www.wikipedia.de. Przepis z ksiazki „Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert”, wyd. Weltbild 2008.

Przepis dodaje do akcji:

Historia na talerzu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.