Babka ze sliwkami i czekolada

Czekolada+ sliwki- czyz to nie polaczenie idelane? Platki migdalowe tez „niezle” pasuja 😉  Ach, jest jeszcze jedna niespodzianka w postaci czerwonego wina! Zachecam!

Na forme babkowa o zawartosci 2 l:

350 g sliwek

70 g platkow migdalowych

200 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g maki

2 lyzeczki cukru waniliowego

175 g cukru

szczypta soli

4 jajka

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

5 lyzek czerwonego wina

159 g posiekanej czekolady deserowej

cukier puder do posypania

tluszcz do wysmarowania formy

Sliwki umyc, wyjac pestki pokroic na male kawalki. Foremke wysmarowac tluszczem i wysypac 1-2 lyzkami platkowch migdalowych.

Utrzec na puszysta mase maslo, cukier, cukier waniliowy i sol. Pojedynczo dodawac jajka ciagle ucierajac. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wino. Wymieszac ostroznie z pozostalymi platkami migdalowymi i posiekana czekolada. 1/4 ciasta wylozyc do formy, pozostala czesc wymieszac ze sliwkami i wlozyc do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok. 50-60 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku wilgotne, jesli patyczek jest mokry to piec, az ciasto bedzie suche w srodku. Babke wystudzic, wyjac z foremki i obsypac cukrem puder.

Przepis dodaje do akcji:

Akcja Śliwka

Przepis z: „Tina. Backen” nr 4/2009

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.