Drozdzowa szarlotka z cukrowa skorka

Sezon na jablka w pelni. Polecam zatem te przepyszna szarlotke z chrupiaca cukrowa-karmelowa skorka.

Na forme o srednicy 26 cm:

80 g masla

100 ml mleka

250 g maki

100 g + 2 lyzki cukru

szczypta soli

1 opakowanie (7 g) suszonych drozdzy

1 jajko

1/2 lyzeczki cynamonu

1 kg jablek np. Jonagold

100 ml soku jablkowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

Roztopic 50 g masla, dodac mleko. Wymieszac w misce make, 50 g cukru, sol i drozdze. Dodac jajko, a nastepnie letnie mleko z tluszczem. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia na ok. 45 min. w cieple miejsce.

Wymieszac 2 lyzki cukru z cynamonem. Roztopic 30 g masla i wymieszac z cukrem.

Ciasto ponownie zagniesc, wylozyc nim natluszczona forme. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 175°C). W polowie pieczenia posmarowac wierzch ciasta cukrowa mieszanina. Wystudzic.

Jablka obrac , wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Rozmieszac proszek budyniowy z 3 lyzkami soku jablkowego i 50 g cukru. Pozostaly sok jablkowy zagotowac, doddac pokrojone jablka, nastepnie budyn wymieszny z sokiem i ponownie zagotowac, gotowac jeszcze przez 1 minute.

Przekroic przygotowany wczesniej placek. Wlozyc do tortownicy dolna czesc, rozsmarowac na niej jablka, nalozyc druga czesc placka, odstawic na conajmniej 1 1/2 godziny, nastepnie podawac 🙂

Przepis z: „Tina spezial. Backen” nr 04/2010

Przepis uczestniczy w akcji:

Sezon na jabłka 2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.