Böhmische Livanzen (Morawskie liwance)

Rodzaj drozdzowych racuchow o czeskim rodowodzie. Popisowe placuszki mojej tesciowej. Tym razem danie, ktorego nie wykonalam sama…

Dodam jeszcze, ze do czeskiej granicy mamy tylko ok. godziny jazdy samochodem.

Przepyszne, malutkie, takie na jeden kes i bardzo mieciutkie 🙂 Polecam!

Na ok. 20 placuszkow

20 g swiezych drozdzy

20 g cukru

1/2 l mleka

szczypta soli

2 jajka

250 g maki

maslo do smazenia

cukier puder

Drozdze rozetrzec z cukrem, rozprowadzic mala iloscia cieplego mleka. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem na jednolite, dosc geste ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem do podwojenia objetosci. Chochelka nabierac niewielkie porcje ciasta i smazyc na zloto z obu stron na rozgrzanym masle. Posypac cukrem pudrem.

Jadamy z jablkowym musem 🙂

Przepis dopisuje do akcji:

 Naleśnikowa sobota

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.