Medaliony wieprzowe z pieprzowym sosem

Powoli wracam do zdrowia, do gotowania i blogowania. Choc ugotowanie tego dania zajelo mi ponad 2 godziny. Prosze sie nie zrazac- wbrew temu co napisalam jest to szybka propozycja na obiad. I smaczna bardzo! Sos leciutki, jogurtowy, jeszcze taki letni 🙂 Podalam z duszona papryka. Smacznego!

Dla 4 posob:

700 g poledwiczek wieprzowych

2 cebule

2 zabki czosnku

3 lyzki oleju

sol, pieprz

3/4 szklanki bulionu

100 ml jogurtu naturalnego

3 lyzki marynowanego zielonego pieprzu

Poledwiczki umyc, osuszyc i pokroic na medaliony o grubosci 5 cm. Cebule i czosnek obrac i posiekac. Rozgrzac olej, podsmazyc na nim poledwiczki po 3 minuty z kazdej strony, zdjac na talerz wylozony papierem kuchennym, oproszyc sola i pieprzem, przelozyc w cieple miejsce np. do nagrzanego piekarnika i trzymac  wcieple. W tym czasie zrobic sos- na patelnie na tluszcz od smazenia poledwiczek wylozyc cebule i czosnek, podsmazyc, wlac bulion, gotowac 10 minut. Sos zmiksowac lub przetrzec przez sito, dodac jogurt, ale juz nie gotowac. Doprawic do smaku, wymieszac z zielonym pieporzem.
Medaliony polac sosem, podawac z ziemniakami i warzywami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.