Zupa z mlodej kapusty

Polski „specjal” wyjatkowo smakowity, gdy latem kapusta jest mloda i krucha 🙂 Zupa jest sycaca, jak jednogarnkowy obiad.

Dla 4 osob:

1 glowka mlodej kapusty

5-7 nieduzych kartofli

1-2 marchewki

2 lyzki masla

3 cebulki dymki

1 l bulionu z drobiu

100 g wedzonego boczku

1 lyzeczka soku z cytryny

szczypta mielonego kminku

sol, pieprz

1 peczek koperku

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, umyc i drobno poszatkowac. Ziemniaki i marchew obrac, umyc, pokroic w kostke. W rondlu na lyzce masla podsmazyc prze ok. 3 minuty marchewke wraz z ziemniakami, dodac posiekana dymke i kapuste, smazyc przez chwile, wlac goracy bulion. Na pozostalym masle zrumienic pokrojony boczek, dodac do zupy, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Przyprawic sokiem z cytryny, kminkiem, sola i pieprzem. Na koniec dodac posiekany koperek.

Przepis znaleziony w czerwcowym numerze miesiecznika „Naj. Magazyn”.

Dopisany do akcji:

Trzeci Letni Festiwal Zupy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.