Ciasto marmurkowe z jablkami i imbirem kandyzowanym

Oto pomysl na ciasto z jablkami, w ktorym jednak nie sa one dominujace w smaku. Dostalam od sasiadki bardzo duzo jablek i gruszek. Jutro wiekszosc z nich znajdzie sie w sloikach jako mus, albo kompot. A dzis to oto ciasto:

 

Bardzo mieciutkie, wilgotne, wprost rozplywa sie w ustach- dzieki dodatkowi kandyzowanego imbiru ma nieco bardziej wyrafinowany smak. Szczerze polecam. Oczywiscie odwdzieczylam sie sasiadce sporym kawalkiem tego ciasta 😉 Dla was tez jeszcze mam 😉

Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:

500 g maki

2 duze jablka

75 g kandyzowanego imbiru

2 lyzki soku z cytryny

250 g masla lub margaryny do pieczenia

250 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

1 opakowanie proszku do pieczenia

200 ml mleka

25 g kakao

bulka tarta do wysypania formy

Forme nasmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Imbir pokroic w drobna kostke. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. W misce utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac ciasto. Nastepnie dodawac naprzemian make z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka ciagle ucierajac. Ciasto podzielic na polowe. Do jednej z nich dodac kakao i 50 ml mleka. Wymieszac. Do obu czesci ciasta dodac imbir i jablka po polowie i wymieszac. Obie czesci ciasta nakladac naprzemiennie do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale- 175°C) ok. 70 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jesli patyczek jest mokry (oklejony plynnym ciastem, to trzeba je piec dalej). Moje pieklo sie nieco dluzej niz podaje przepis.

Wystudzone ciasto polalam polewa czekoladowa.

Przepis uczestniczy w akcji:

Sezon na jałbka 2

Przepis z: „Tina spezial. Backen” nr 04/2010

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.