Light Silesian Rye ( chleb żytni – jasny)

Chleb, ktory od dobrych 2-3 tygodni kroluje na naszym stole. Przepis sciagnelam zywcem stad: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html

Oto oryginalny przepis:

Składniki:

Zaczyn:

  • 1/4 szklanki zakwasu (użyłamżytniego)
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam ciemnej)

Składniki na zaczyn wymieszać razem, pojemnik przykryć folią i odstawić na 8 -12 godzin (temp. pokojowa)

Ciasto główne:

  • 1 do 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do dużej miski wlać cały zaczyn, wodę (zacząć od szklanki), drożdże i sól. Wymieszać

Następnie powoli dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.

Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 do 2 i 1/2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat mąką. Uformować zgrabną kulę lub podłużny bochenek ( który można umieścić w natłuszczonej keksówce) Przykryć i odstawić na około godzinę ( u mnie 45 minut). Wyrośnięty bochenek przed pieczeniem można posmarować wodą i posypać kminkiem.

Pieczemy przez około 40 minut w 200 *C

 

Co do zaczynu- ilosc zakwasu odmierzylam waga- 62 gramy. Maka pszenna chlebowa to u mnie maka typu 550. Wyrabiajac ostatecznie ciasto dosypuje nieco pszennej maki, inaczej ciasto za bardzo sie lepi. Chleb pieke w naparowanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 °C a ostatnie 5 minut podkrecam do 250.

Przepis uczestniczy w akcji:

Chleby na zakwasie - wspólne pieczenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.