Drozdzowe "ksiezyce" z twarogiem i owocami egzotycznymi

Uwielbiam drozdzowki 🙂 Nadziewane serem i mieszanka owocow egzotycznych oczywiscie robia furore i lubia je chyba wszyscy. Talerz „ksiezycow” zniknal u nas w zasadzie blyskawicznie 🙂

A oto drozdzowka, ktora naprawde wyglada jak ksiezyc. Czy widzicie oko z wisienki i spiczasty nosek i brode? 😉

Na 12 sztuk

Ciasto:

500 g maki

42 g swiezych drozdzy

250 ml mleka

50 g masla

50 g cukru

1 jajko

1 zoltko

szczypta soli

Nadzienie:

500 g chudego twarozku typu quark

1 opakowanie budyniu w proszku o smaku waniliowym

1 jajko

50 g cukru

puszka owocow koktajlowych egzotycznych (ananas, wisnie, brzoskwinie, mango, gruszki)- ok 275 g po odsaczeniu z zalewy

Dodatkowo:

1 zoltko

Make wysypac do miski, mleko ogrzac do letniej temperatury. W mace zrobic dolek, wkruszyc drozdze i zalac niewielka iloscia cieplego mleka, odstawic na 15 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Wymieszac, dodac roztopione maslo, cukier, jajko, sol i pozostale mleko. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 50 minut.

Twarozek wymieszac z proszkiem budyniowym cukrem i jajkiem. Owoce odsaczyc z zalewy.

Ciasto rozwalkowac na posypanym maka blacie (stolnicy) i wycinac kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na srodku nakladac twarog, zostawiajac po bokach wolne miejsce. Na twarozku ukladac owoce. Zawijac drozdzowki w ksztalt ksiezycow (rogali) i ukladac po 6 na wylozone pergaminem blachy, zostawiajac spory odstep miedzy drozdzowkami, aby mogly urosnac. Na wierzchu posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ( z termoobiegiem- pozostale 200°C) ok. 30 mniut.

Przepis z moimi zmianami z: „Bild der Frau. Backen” nr 1/2009 

Przepis uczestniczy w akcji:

Amore Del Tropico

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.