Muffinki kakaowe

Wiadomo, ze muffinki sa „szybkie”- szybko sie robia, szybko zajadaja… 🙂 Ale te bija rekord szybkosci 😉 I do tego smakuja: no, tak, ze szybko znikaja w buzi 🙂 Takze w tych buziach najmniejszych 😉

Muffinki kakaowe- z dodatkiem kakao. Bo mam tez przepis na takie z dodatkiem prawdziwej czekolady- czekoladowe. Ale to innym razem 😉

Na 12 sztuk:

250 g maki

3 lyzeczki proszku do pieczenia

6 lyzeczek sproszkowanego kakao

125 g cukru

1 jajko

275 ml mleka

80 ml oleju

Foremke mauffinkowa wylozyc papierowymi papilotami. Wymieszac w misce make, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszac mikserem przez chwile olej, mleko i jajko. Wlac do skladnikow sybkich i szybko wymieszac lyzka, tak by skladniki sie tylko polaczyly. Wkladac porce ciasta do papierowych papilotow. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temparaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale 175°C) ok. 20-25 minut.

 

 

Przepis z „Tina spezial. Backen” nr 3/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.