Bulki z truskawkami i budyniem

I z kruszonka nalezaloby dopisac, lecz kruszonka po prostu mi nie wyszla. Mocno sie rozciapciala, podejrzewam, ze za sprawa margaryny zamiast masla. Nauczka na przyszlosc: do dobrej kruszonki trzeba wziac maslo. Smaczne, choc wygladaja, niestety, tak sobie… Poprawie sie 😉

Na 12 sztuk

375 g maki

150 g cukru

szczypta soli

300 g truskawek

200 g twarozku

6 lyzek + 250 ml mleka

6 lyzek oleju

1 paczka cukru waniliowego

1 paczka proszku do pieczenia

60 g masla

1 opakowanie budyniu waniliowego na 250 ml mleka

Zagniesc 75 g maki, 75 g cukru, sol i maslo na kruszonke. Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Wymieszac twarozek, 6 lyzek mleka, 6 lyzek oleju, cukier waniliowy i 75 g cukru. Dodac 300 g maki wymieszanej z proszkiem ndo pieczenia. Zagniesc ciasto. Uformulowac z niego 12 plaskich plackow. Ulozyc na 2 blachach do pieczenia wylozonych pergaminem.

Zagotowac budyn z 250 ml mleka. Wystudzic, nastepnie ubijac mikserem przez ok. minute. Budyn rozsmarowac na bulkach, poukladac polowki truskawek i posypac kruszonka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 20 minut.

Przepis z „Laura Backen” 1/2009

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.