Dwukolorowe drozdzowki z dzemem

Przepis pochodzi z kartki ze zrywanego kalendarza nasciennego- z konca lat 80tych. Wiecie o jakie mi chodzi? Takie, gdzie kazda kartka to jeden dzien, a na odwrocie jakies dobre rady, przepisy, horoskopy… Jakos tak wtedy, jak to wiekszosc nastolatek zainteresowalam sie gotowaniem. Uzbieralam kilka zeszytow wyklejonych takimi przepisami- z kalendarzy, z gazet, przepisane na kartce od znajomych. Przepisy te czesto zadziwiaja oryginalnoscia, a czasami sa tak proste, ze az dziw 😉 Dzisiaj jednak ten przepis na drozdzowki zadziwil mnie nieco niefrasobliwym podejciem do odmierzania skladnikow. Zwlaszcza jesli chodzi o pieczenie jestem nader dokladna- mierze wszystko waga. Zapewniam jednak, ze mimo takich niescislych danych buleczki wychodza przepyszne 🙂

Na 12 bulek

1/5 kg maki

5 plaskich lyzek masla lub margaryny (ok. 50 g)

4 czubate lyzki cukru (ok. 50 g)

1 niepelna szklanka mleka (wzielam 200 ml)

10 dag migdalow w platkach

6 dag drozdzy swiezych (wzielam jedno opakowanie suszonych)

2 lyzki dzemu morelowego lub pomaranczowego

1 lyzka kakao

1 jajko

szczypta soli

Make perzesiac do duzej miski. Zrobic zaglebienie, kruszyc drozdze, wsypac lyzeczke cukru. Rozgrzac w rondelku mleko, 1/3 wlac do miski. Przemeiszac z drozdzami i cukrem, odstawic w cieple miejsce na 15 minut do wyrosniecia. Roztopic tluszcz w mleku. Dodac reszte cukru. Wbic do maki jajko, dosypac szczypte soli, wymieszac z mlekiem, wyrobic gladkie ciasto (ciasto zlepia sie w gladka kule, ktora odstaje od miski). Odstaiwc na 15 minut do wyrosniecia. Podzielic na 2 czesc. Jedna czesc zagniesc z kakao.

Obie czesci ciasta rozwalkowac na prostokatne placki na grubosc ok. pol centymetra.

Na jasnym placku rozsmarowac marmolad ei posypac platkami migdalowymi.

Ciemny placek polozyc na jsnym i zawinac razem w rulon poczynajac od dluzszego boku.

Pokroic na 12 rownych plastrow, ukladac na blasze do pieczenia wylozonej pergaminem.

Piec 30 minut w temperaturze 200 °C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.