Domowy chleb tostowy

No poezja! Akurat do mojego smaku ostatnimi czasy, bo naokraglo bym jadla tylko bialy drozdzowy chleb z maslem, najlepiej taki jeszcze prosto z pieca. Z mieciutka skorka i jeszcze bardziej miekkim srodkiem. Musze upiec niedlugo znow, bo polowe wydalam sasiadce, a druga polowa zniknela w tempie zastraszajacym w ciagu jednego wieczoru.

Przepis z bloga Przepisy z serca domu http://przepisyzsercadomu.blox.pl/html, ktory prowadzi kaaasiuniaa.

Oto przepis: (cytuje za autorka)

 

Ilość: 1 bochenek z keksówki ok. 30cm

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 5 minut wyrabianie, 1,5h wyrastanie, 40minut pieczenie

SKŁADNIKI:

  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych 
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 100 g ciepłej wody
  • 40 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

2. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w worku foliowym i odstawiamy na 45min.

3. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.

4. Umieszczamy w niej ciasto chlebowe, będzie lepkie i mało zwięzłe.

5. Odstawiamy na kolejne 45 minut do napuszenia.

6. Pieczemy w 200°C ok 40 minut.

Uwagi: chleb wyrosl mi nieco mniejszy, mam keksowke o dlugosci 20 cm, wiec zminiejszylam skladniki, pewnie niedokladnie przeliczylam, ale zapewniam, ze i tak smakuje wysmienicie 🙂 Chyba musze kupic keksowke 3ostke, bo coraz wiecej przepisow widze na 30stki. Na pewno sie przyda.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.