Urodziny bloga!!!- Kartoflany jablecznik

No czestujcie sie prosze 🙂  Na urodziny bloga oczywiscie musi byc cos z kartoflami i cos slodkiego. Pozdrawiam was z mojego kartoflanego pola, ktore wlasnie wyglada tak:

Rok temu gdy zakladalam bloga, przewidziany byl na moje wlasne potrzeby- zeby miec pod reka moje przepisy, z ktorych korzystam na codzien i zeby latwo bylo je odnalesc. Nawet przez pewien czas blog byl zamkniety dla szerokiej publicznosci. W ciagu roku przekonalam sie jednak, ze warto sie dzielic dobrymi przepisami z innymi. Poznalam tez mnostwo innych przepisow, korzystalam z podpowiedzi z waszych blogow i odkrylam nowe smaki. Uczestniczylam w wielu akcjach kulinarnych, poznalam blogowych przyjaciol. W ciagu roku podzielilam sie z wami 170 przepisami, za ktore otrzymalam 699 komentarzy. 44 osoby polubily moj blog na facebooku. Dziekujac wszystkim komentujacym i odwiedzajacym bloga zapraszam serdecznie na kolejny rok mojego blogowania. I na kartofalny jablecznik 🙂 Jak widac kartofelki w moim ogrodku maja sie dobrze, ja tez 🙂 Jeszcze raz dziekuje 🙂 Czestujcie sie prosze!

 

Kartoflany jablecznik

Na forme o srednicy 26 cm

250 g kartofli

100 g masla

150 g cukru

3 jajka

100 g chudego jogurtu naturalnego

250 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechow lub migdalow

4 jablka

Kartofle obrac, ugotowac do miekkosci, nastepnie przepuscic przez praske do kartofli i odstawic. Maslo utrzec z cukrem, dodac jaja i ucierac. Dodac kartofle i jogurt, wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodawac stopniowo do ciasta dalej ucierajac.

Jablka obrac, przekroic na polowki, wydrazyc gniazda nasienne, widelcem wyzlobic na wierzchniej stronie rowki. Ciasto przelozyc do natluszczonej formy i rozsmarowac, poukladac na wierzchu polowki jablek zlobieniami do gory. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C ( z termoobiegiem) ok. 40-45 minut.

Przepis z „BackSpas nr 15/2010- Lieblingskuchen”

Przepis bierze udzial w akcji:

 Warzywa w słodyczach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.