Zupa pieczarkowa

Najprostsza z najprostszych, choc moj tata swietnie gotuje tez inny zupy. Z dziecinstwa pamietam pieczarki… prosto z laki. Smakuja o wiele inaczej niz te hodowlane 🙂

Dla 4 osob:

1 porcja mlodej wloszczyzny

250 g pieczarek

1 cebula

3 lyzki oliwy lub oleju

6 szklanek rosolu (moze byc z kostki)

sol, pieprz

sok z cytryny

Wloszczyne oczyscic, pokroic. Pieczarki oczyszcic, poszatkowac i skropic sokiem z cytryny. Cebule obrac, drobno posiekac i zeszklic na tluszczu, dodac wloszczyzne i pieczarki, udusic do miekkosci na malym plomieniu. Zalac goracym rosolem i gotowa cok 20 minut.

Ja moja zupe teraz miksuje, ale jako dziecko jadalam bez miksowania. Podawano do niej drobny makaron, najczesciej muszelki. Ja lubie tez, tak, jak na zdjeciu z groszkiem ptysiowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.