Dzem czeresniowy

U nas calkiem zmiksowany blenderem na gladziutki zel. Uwielbiam ten czeresniowy, intensywny, „sloneczny” smak i zapach 🙂 Wykonanie calkiem proste, choc oczywiscie, jak wszystkie przetwory zabiera mnostwo czasu w kuchni.

Na 8 sloikow twist-off po 250 ml

2 kg czeresni ciemnych

sok z 1 cytryny

2 kg cukru zelujacego 1:1

Sloiki wymyc, wyparzyc, osuszyc. Czeresnie umyc, odsaczyc na sicie i wypestkowac. Czeresnie, sok i cuker zelujacy wymieszac w duzym garnku. Zagotowac i gotowac jeszcze ok 3-4 min. Garnek zdjac z ognia i zmiksowac blenderem powstaly dzem. Wlewac do sloikow i natychmiast stawiac odwrocone do gory dnem na 10 minut. Potem mozna je „przywrocic do pionu” 😉

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.