Jogurtowa charlotta z truskawkami

Orzezwiajacy i lekki deser na gorace dni. Poza tym zestawienie: jogurt+ truskawki jest, jak dla mnie bez zarzutu. Robi sie blyskawicznie, w czasie robienia obaidu i na podwieczorek juz jest gotowa.

Na forme keksowa o dlugosci 20 cm:

16 podluznych biszkoptow

7 platow zelatyny

150 g truskawek

250 g naturalnego jogurtu

50 g creme fraiche

skorka otarta z 1 cytryny

2 lyzki soku pomaranczowego

50 ml smietany kremowki

3 bialka jaj

 50 g cukru

Forme wylozyc folia alumniowa a nastepnie biszkoptami.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, az napecznieje, nastepnie odcisnac z wody. Truskawki oczyscic i przekroic na polowe. Jogurt wymieszac z creme fraiche i skorka z cytryny. Sok ogrzac (nie gotowac!) i rozpuscic w nim zelatyne, ostudzic. Smietane kremowke ubic na szytwno z cukrem, bialka ubic na szytwna piane. Sok powoli wymieszac z masa jogurtowa, nastepnie dodac smietane, bialka i wymieszac. Pod koniec dodac truskawki i wymieszac. Wlac mase do formy, odstawic do stezenia na ok. 4 godziny.

Charlotte wyjac z forym na talerz, kroic nozem zanurzonym w wodzie.

Przepis z „Woche der Frau 1/2011 Traumhafte Sommerkuchen”

Przepis bierze udzial w akcji:

Truskawki 2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.