Schwäbische Maultaschen- Szwabskie pierozki

Danie regionale ze Szwabii, serwowane w roznych postaciach. Ja najczesciej mam malenkie pierozki, ktore „plywaja” w rosle 😉 Jakis czas temu plywaly w moim wolowym rosole. Sa rowniez pierozki dosyc spore zapiekane, krojone w plasterki, odsmazane na patelni z cebula, podawane z sosem…

Na 16 sztuk (pierogi sa wielkosci tortellini)

175 g maki

sol

2 zoltka jaj

75 ml letniej wody

250 g szpinaku

1 cebula

1 zabek czosnku

1 lyzeczka oleju slonecznikowego

100 g smietankowego serka typu fromage z ziolami

pieprz

Z maki, soli, zoltek i wody zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic na 30 minut.

Szpinak oczyscic, przebrac i umyc. Wrzucic na wrzaca wody i blanszowac przez 2 minuty. Osaczyc z wody i posiekac. Cebule obrac, pokroic w kostke, pokroic w kosteczke zabek czosnku. Cebule i czosnek podsmazyc na oleju. Wymieszac ze szpinakiem i serkiem. Posolic i popierzyc do smaku.

Ciasto rozwalkowac na posypanej maka powierzchni blatu na dwia cienkie platy o wymiarach 24×24 cm. Na jeden plat nalozyc 16 kupek nadzienia. Pomiedzy nadzieniem ciasto posmarowac lekko woda. Przykryc drugim platem i docisnac. Radelkiem wykroic pierozki.

Zagotowac w duzym granku wode z sola. Pierozki wrzucac na wrzatek i gotowac 10 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.