Rosol wolowy

Taki prawdziwy mi sie zamarzyl, wiecie? Z aromatycznymi przyprawami. Naprawde dobry.

Dla 8 osob

800 g goleni wolowej

1 kg kosci wolowych na zupe

sol, pieprz

1 lyzka oleju

2 peczki warzyw

1 cebula

2 listki laurowe

4 gozdziki

4 jagody jalowca

1 lyzeczka czarnego pieprzu w ziarnach

natka pietruszki

Mieso i kosci umyc i wysuszyc. Mieso naciac po bokach. Olej rozgrzac na patelni i podpiec na nim mieso na rumiano ok. 5 minut. Dodac kosci, zalac wrzatkiem i gotowac pod przykryciem ok. 3 minuty. Odlac wode przez sito, mieso oczyscic z zebranych szumowin. 1 peczek warzyw oczyscic i pokroic. Cebule oczyscic i naszpikowac gozdziakami. Mieso, warzywa, cebule i kosci zalac 2 l zimnej wody, dodac jalowiec i pieprz. Gotowac powoli przez 1 1/2- 2 godz. Zbierac powstajace szumowiny. Nastepnie wyjac mieso, a rosol przecedzic przez kuchenna scierke. Mieso pokroic w kawalki. Pozostale warzywa oczyscic i pokroic. Mieso dodac do rosolu, jak rowniez pozostale warzywa. Gotowac przez 5 minut. Posypac swiezo posiekana pietruszka.

Podawalam ze szwabskimi pierozkami Maultaschen. Przepis na nie w innym terminie 😉

Od jutra wyjezdzamy na tygodniowy urlop 🙂 Mam nadzieje, ze bedzie to tez podroz kulinarna po nowym regionie- Oberpfälzer Wald.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.