Weekendowa piekarnia # 103- Wloski chlebek z ziolami

 
Lepiej pozno niz wcale 😉 To wydanie WP bylo w styczniu na blogu  Gotowanie pod grusza http://mirosixgotuje.blox.pl/html. Moja wersja zas zaczerpnelam z blogu Kuchenne popisy http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/.
 
Ostatnio w ogole nie mam fazy na chleby na zakwasie, moj maz i owszem, ale mnie wyprowadza z rownowagi ten specyficzny zapach… Wiec, aby wszyscy zadowoleni byli, pieke na zmiane raz tak raz tak. Raz na drozdzach, raz na zakwasie 😉 Synus sie nachetniej by tylko chrupiacymi skorkami odzywial 😉
 
Ten chlebek szczerze polecam- mieciutki i aromatyczny, a skorka przeszla przez kontrole mojego malego „testera” ;)- chrupiaca!
 
WP#103 Włoski chleb z ziołami
na 1 bochenek
  • 6 g drożdży świeżych
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżki soli
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  •  ½ szklanki mąki pszennej razowej
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  2 łyżki oliwy
  •  ½ łyżeczki suszonego oregano
  •  ½ łyżeczki suszonej bazylii
  •  ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1  ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. 
Wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. 
Wymieszać 1½ szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe mąki oraz połowę ziołowej mieszanki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. 
 
 
 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.