Jablkowe kluski kladzione

Lubia je dzieci 🙂 Ja tez, bo to szybki i pyszny obiad.

Dla 2- 3 osob

1 spore jablko

2 jajka

woda

maka

szczypta soli

Nie podaje proporcji wody i maki, gdyz z wymienionych skladnikow nalezy wyrobic ciasto dosc geste, ktore daje sie nakladac lyzka w oble kluseczki. Ciasto wyrabiamy lyzka 10 minut, zeby wbic do niego sporo powietrza, wtedy kluski beda miekkie i pulchne. Mozna je zrobic czyste, bez zadnych dodatkow. Ale mozna te dodac np. ziola. W naszym rodzinnym domu dodawalo sie tez czasem pokruszony twarog. Ja dodaje pod koniec wyrabiania obrane i pokrojone w kostke jablko i mam wtedy kluski na slodko. Nakladac lyzka zanurzona we wrzatku- ma byc goraca i mokra- porcje ciasta i wrzucac na osolony wrzatek. Poczekac, az wszystkie kluski wyplyna na powierzchnie. Czasem trzeba gotowac je w 2, 3 turach- aby te wrzucone na poczatku kluski zbytnio sie nie rozgotowaly.

Po wyjeciu z wody posypujemy jablkowe kluseczki cukrem i cynamonem, oraz kilkoma platkami masla. Musicie sprobowac, pycha!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.