Chleb pszenny z mlekiem na zakwasie

 

Przepis pochodzi z bloga Slodka Pasja http://slodkapasja.blox.pl/html. Autorce serdecznie dziekuje z przepis. W trakcie pieczenia wynikla pewna trudnosc- zabraklo mi koszyczka wzrostowego. Moze dlatego pekl dookola? Ale mimo to wyszedl pyszniutki.  Nastepnym razem bedzie juz z koszyczka, bo koszyczek niezwlocznie zakupilam w Amazonie i od wczoraj juz mam. Oto on:

Przewidziany na bochenki o wadze 700-1500g, srednica 18,5 cm

A oto oryginalny przepis na chleb:

Składniki: 

    • 150 g  aktywnego zakwasu żytniego
    • 380 g ciepłego mleka
    • 190 g  mąki pszennej typ 1850
    • 450 g mąki pszennej typ 650
    • 15 g soli morskiej
    • 20 g cukru
    • ¼ łyżeczki drożdży instant 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misce miksera, wyrabiać na pierwszym biegu do momentu, aż ciasto chlebowe zacznie odstawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do natłuszczonej miseczki, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w międzyczasie trzykrotnie ciasto przełożyć.

Wyrośnięte ciasto umieścić w koszu rozrostowym, dobrze wysypanym mąką, nakryć i odstawić do momentu podwojenia objętości, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z parą w temperaturze 220°C przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzić na kratce.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.