Steki wolowe z chlebowa posypka i bulczane knedle

Nasz swiateczny obiad 🙂 Bulczane knedle robilam pierwszy raz w zyciu! Smaczne byly, choc do idealnego wygladu im nieco brakuje. 😉 Polecam wam te propozycje na uroczysty obiad. Podawalam z sosem pieprzowym i salata.

Dla 4 osob:

Steki:

2 kromki chleba tostowego

3 lyzeczki kolorowego pieprzu

sol

25 g masla

4 rumsztyki po 220 g

2-3 lyzki oleju

Knedle:

4 suche bulki typu kajzerka

4 jajka

ok. 4 lyzek maki

sol

Bulki pokruszyc. Z jajek i maki zrobic ciasto nalesnikowe i wymieszac z pokruszonymi bulkami. Uformulowac kule zwilzajac lekko rece woda. Odstwic na kilka minut- kule napecznieja. W duzym garnku zagotowac wode. Do wrzacej wody wkladac knedle. Gotowac ok. 20 minut co jakic czas przewraca knedle na druga strone.

Chleb i kolorowy pieprz rozetrzec w mozdzierzu. Usmazyc na chrupko na masle. Mieso umyc, osuszyc, usmazyc na goracym oleju z kazdej strony po 2 minuty. Posolic, wlozyc do nagrzanego od 175°C (z termoobiegiem 150°C) piekarnika. Na wierzchu rumszytkow polozyc chlebowa posypke. Piec ok. 6 minut.

Ukladac na talerzach polewajac sosem.

Przepis na sos innym razem 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.