Wielkanocna baba szafranowa

Mialam spora przerwe w gotowaniu i pieczeniu- znow przeiebienie i brak sil na stanie w kuchni i wymyslanie czegos nowego 😉 Ale Swieta tuz tuz, wiec w koncu pora na babe. Na przedswiateczna chandre najlepiej pomoze pieczenie.

Babe dedykuje natalijce82 😉 Jest to jeden z latwiejszych wypiekow drozdzowych, swietnie smakuje i nie wymaga makabrycznej ilosci zoltek, jak wiekszosc innych bab, o zolty kolor przeciez zadba szafran. Powodzenia w pieczeniu! 🙂

3 szklanki maki (600 g)

3 jajka

1,25 szklanki mleka

1 szklanka cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

130 g siekanych migdalow

100 g rodzynek

1 torebka szafranu (mielony badz w nitkach- mialam w nitkach ok. 5-7 nitek)

50 g drozdzy swiezych

4 plaskie lyzki masla lub margaryny do pieczenia

3 lyzki cukru

szczypta soli

tluszcz do formy

Make wsypac do miski, wbic jaja. Dodac 3 lyzki cukru, cukier waniliowy i szczypte soli. Wymieszac. Mleko lekko ogrzac (nie ma byc gorace), rozpuscicw nim drozdze, szafran i maslo. Dodac do maki. Wyrobic wszystkie skladniki drewniana lyzka na jednolita mase (ciasto powinno byc dosc luzne). Nastepnie dodac rodzynki i migdaly i ponownie wymieszac. Przykryc odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na pol godziny. Jeszcze raz dokladnie wymieszac (ciasto ma odstawac od lyzki), przelozyc do natluszczonej formy i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Piekarnik nagrzac do 175°C. Piec godzine. W polowie peiczenia przykrylam folia aluminiowa, a i tak babka wyszla mocno brazowa. Przygotowac lukier- cukier puder rozpuscic w 2-3 lyzkach wrzatku. Posmarowac lekko przestygnieta babe.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.