Golabki mojej mamy

Korzystajac z tego, ze moja mama jest z wizyta zajadam sie tym smakiem dziecinstwa 🙂 Obowiazkowo z przypieczona kapusta 🙂

Dla 6 osob

400 g miesa mielonego

1 szklanka ryzu

1 cebula

12-15 lisci kapusty

1 jajko

3 lyzki koncentratu pomidrowego

sol, pieprz

olej do smazenia.

Z kapusty odlozyc liscie, ewentualnie sciac twarde nerwy na lisciach i obgotowac przez kilka minut we wrzatku az zmiekna. Zagotowac 2 szklanki wody, wsypac ryz i gotowac az ryz wchlonie wode. Cebule zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, 1 lyzka koncentratu pomidorowego i jajkiem, doprawic do smaku sola i peprzem. Porcje meisa nakladac na liscie kapusty i zakladac liscie, tak aby mialay ksztalt kwadratowach paczuszek. Golabki smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, az kapusta sie pieknie przyrumieni (te z najbardziej brazowa skorka samkowaly mi najlepiej :)) Golabki podlac woda wymieszana z 2 lyzkami koncentratu pomidorowego i udusic do miekkosci.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.