Waniliowy sernik z jablkami

Po raz kolejny sernik z jablkami, choc poprzedni prezentowalam juz kilka miesiecy temu tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Nowy-wpis-Sernik-z-jablkami.html. Dzisiejszy z drozdzowym spodem smakuje oczywiscie doskonale, tak, jak poprzedni 🙂 Na zakonczenie Waniliowego Weekendu 🙂 Mirabelce dziekuje za zorganizowanie akcji 🙂

Na forme o wymiarach 32×40 cm

575 g maki

1 opakowanie (7g) suszonych drozdzy

275 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwa wanilia

szczypta soli

200 g masla

200 ml mleka

6 jajek

100 g ciasteczek amarettini

750 g chudego twarozku typu Quark

1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml wody)

3 lyzki kaszy manny

ok. 1 kg jablek

Foremke wysmarowac maslem. Wymieszac w misce 400 g maki, drozdze, sol, 50 g cukru i cukier waniliowy. Mleko ogrzac, rozpuscic w nim 75 g masla. Mleko ostudzic by bylo letnie, dodac do maki, wbic 1 jajko. Wyrobic gladkie ciasto drozdzowe i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut.

W tym czasie przygotowac kruszonke. Ciasteczka pokruszyc, dodac 175 g maki, 75 g cukru i szczypte soli. Rozpuscic 125 g masla i dodac do mieszaniny. Zagniesc kruszonke i odstawic do lodowki.

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic w krazki. Wymieszac twarog, 5 jajek, 150 g cukru, kasze manne i proszek budyniowy. Ciasto rozwalkowac do porzadanych wymiarow formy. Ulozyc w foremce i powyciagac na brzegach. Rozlozyc na nim mase twarogowa, a nastepnie krazki jablek. Obsypac kruszonka. Piec w temperaturze 175°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.

Smacznego!

Przepis z „Laura.Backen” nr 1/2010

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.