Angielskie waniliowo- mleczne buleczki (scones)

A raczej puszyste ciasteczka. Ale oczywscie mozna tez te malenkie „buleczki”podac na slodkie sniadanie z maslem i dzemem. Smakuja tez do angielskiej herbaty ;)Bardzo dobre 🙂

Na ok. 14-16 sztuk

250 g maki

50 g cukru

2 paczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia

szczypta soli

pol paczki proszku do pieczenia

100 g masla

 125 ml mleka + 2 lyzki

Make, cukier i cukier waniliowy, sol i proszek do pieczenia wymieszac w misce. Dodac pokrojone w platki maslo imleko, zagniesc ciasto. Przykryc i odstawic do lodowki na 15 minut. Nastepnie pozostawic na 30minut w temperaturze pokojowej. Ponownie zagniesc, ewentualnie dodac maki. Rozwalkowac placek o grubosci 2 cm. Foremka o srednicy 6 cm lub szklanka wykrawac krazki. Ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Krazki smarowac mlekiem (2 lyzki). Piec w nagraznym piekarniku w tempetarurze 175 °C ok. 12-15 minut.

Najlepiej smakuja jeszcze nieco cieple, choc sa tez dobre na drugi dzien, tylko nieco twardnieja.

Przepis z „Laura”, nr z 30.03.2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.