Waniliowy flan z salatka z mango i mandarynek

Przepis z niewielkimi zmianami z „Lisa. Kochen&Backen”, marzec 2008. Na inauguracje Waniliowego weekendu 🙂

 Dla 4 osob:

500ml mleka

1 laska wanilii

szczypta soli

8 lyzek miodu akcjowego

6 jajek

1 mango

2 mandarynki

pol lyzeczki cynamonu

Mleko wlac do garnka, laske wanilii rozkroic, wyjac nasionka, wlozyc do mleka, wlozyc tez laske wnaili, dodac 3 lyzki miodu i zagotowac. Pozostawic wanilie do naciagniecia na 10 minut, nastepnie wyjac wanilie. Jajka roztrzepac, ale niezbyt intensywnie trzepaczka. Dolewac nieco wystudzone mleko mieszajac. Mase wlac do malych foremek sufletowych lub filzanek. Ustawic w naczyniu napelniona woda i piec w piekarniku w temperaturze 200 °C ok 45-50 minut.

Mango obrac i pojroic na czastki, polaczyc z 5 lyzkami miodu i sokiem z 2 mandarynek, dodac cynamon i wymieszac. Ochlodzone flany wykladac na talerze i przybrac salatka z mango.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.