Cytrynowe ciasto ucierane

Ciasto cytrynowe nieco bardziej cytrynowe 😉 Poprzez nasaczenie cytrynowym syropem i dodatkowo cytrynowy lukier daje mega swiezosc 😉

Na forme keksowa o dlugosci 25 cm i objetosci 1,5 litra

250 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g + 3 lyzki cukru

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

2 cytryny

200 g maki

50 g maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

tlusz do wysmarowania foremki i maka do wysypania foremki

1 cytryne sparzyc, osuszyc, otrzec z niej skorke. Otarta skorke wymieszac z maka, proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. Maslo, 200 g cukru, sol i cukier waniliowy utrzec w misce mikserem na kremowa mase. Po koleji dodawac jajka ciagle mieszajac. Powoli dodawac wymieszana make lekko mieszajac lyzka. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 150°C (w piekarnikach z termoobiegiem, bez termoobiegu- 175°C) ok 50-60 minut. Ciasto wystudzic. Cytryny przepolowic i wycisnac z nich sok. Odlozyc 3 lyzki soku. Pozostaly sok wymieszac z 3 lyzkami cukru i zagotowac syrop. Ciasto nakluc drewniana wykalaczka i nasaczyc cytrynowym syropem. Z 3 lyzek soku cytrynowego i cukru pudru przyzadzic lukier, ktorym oblac ciasto.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.