Zupa- paprykarz z kielbasa

Mialam napisac tylko: „Paprykarz z kielbasa”, ale po namysle dodalam zupa, coby nikt nie pomylil z rybnym paprykarzem 😉 Zupa dla amatorow papryki. Mnie osobiscie przypomina nieco soljanke…

Dla 4 osob

500 ml bulionu warzywnego

250 g kielbasy (najlepiej jakiejs pikantnej, wzielam pikantne salmi)

4 duze ziemniaki

3 papryki

2 duze cebule

1 puszka pomidorow krojonych (400g)

1 papryczka chilli

2 zabki czosnku

2 lyzki oleju

sol, pieprz

Kielbase pokroic w talarki, czosnek w talarki, cebule w krazki. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Papryki umyc, oczyscic, posiekac w paski. Z papryczki chilli usunac pestki, strak drobno pokroic. W garnku rozgrzac olej, wrzucic cebule i podsmazyc. Dodac ziemniaki, kielbase i czosnek, smazyc ok. 5 minut. Wrzcucic papryke i papryczke chilli. Po 3-4 minutach zalac bulionem, dodac pomidory wraz z zalewa, gotowac ok 30 minut (Gotowalam krocej, bo lubie, gdy papryka jest twardawa). Przyprawic sola i pieprzem.

Przepis z „Dobre rady” 2/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.