Chleb kartoflany

😉 Z nazwa i smakiem adekwatnym do mojego bloga;) Prosty w wykonaniu, podalam z pasta kanapkowa z jablek i cebuli. Przepis na paste- juz jutro!

Na 2 bochenki (po 20 kromek)- pieklam z polowy skladnikow- 1 bochenek

1,7 kg ziemniakow mocno „rozpadajacych sie” w czasie gotowania- dobrych np. na pure

125 ml mleka

42 g drozdzy swiezych

1 lyzeczka cukru

3 lyzeczki soli

500 g maki lub ewentualnie wiecej- ja dosypywalam, bo ciasto okazalo sie bardzo luzne

850 g zieminiakow obrac, umyc, ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie, wode odlac, ziemniaki utluc tluczkiem ziemniaczanym na pure, odstawic do ostygniecia. Ogrzac mleko do letniej temperatury, wymieszac drozdze z mlekiem i cukrem, odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 10 minut.

850 g ziemniakow obrac i zetrzec na najdrobniejszej tarce. Powstala przy tarciu wode odlac. Make wymieszac z sola i ugotowanymi i surowymi ziemniakami, dodac rozczyn drozdzowy. Zagniesc dosc luzne ciasto, odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut.

Ciasto zagniesc ponownie ewentualnie dosypujac maki (dosypalam dosc sporo, bo bylo bardzo luzne). Uformulowac 2 bochenki, opruszyc z wierzchu maka, ulozyc na balsze i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Piec 45 minut w temperaturze 225 stopni w uprzednio nagrzanym piekarniku.

Przepis z „Tina. Backen” nr 4/2008

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.