Niemiecki kompot z jablek

W Niemczech Kompott to, nie napoj do popijania w czasie obiadu, Kompott to rodzaj deseru z gotowanych owocow. Mozna go zjadac na cieplo lub na zimno. Serwowany jest czesto jako dodatek do ciast.

Dla 4 osob

100 g rodzynek

100 g migdalow

1 kg jablek

60 g cukru

5 lyzek bialego wina wytrawnego (w wersji bezalkoholowej sok jablkowy)

1/4- 1/2 lyzeczki cynamonu.

Rodzynki sparyzc, odsaczyc. Migdaly spazyc, obrac ze skorek, pokroic w paleczki. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Jablka obrac, oczyscic z pestek, pokroic w kostke. Cukier skaramelizowac w garnku, podlac winem, dodac jablka, dusic pod przykryciem ok. 10 minut. Dodac rodzynki i migdaly, przyprawic cynamonem do smaku. Przelozyc do salaterek lub pucharkow. Serowac na cieplo lub zimno. Wspaniale smakuje z kulka lodow waniliowych.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.