Salatka z kopru wloskiego

Znanego tez jako fenkul 🙂 Jeszcze jedna zielona propozycja na powitanie wiosny i na pozegnanie „Zielonej akcji”, ktora wprawila mnie w dobry humor- dziekuje pinkcake, za jej zorganizowanie. Salatka doskonale pasuje do ryb z grilla, ryb z patelni, gotowanych… Ozywi tez np. zwykle parowki. 🙂 Zapraszam!

Dla 5-6 osob:

1 bulwa kopru wloskiego (500 g)

500 g ogorkow salatkowych

6 lyzek octu winnego

2 szalotki

po 1,5 lyzki oleju i siekanego koperku

1 lyzka cukru

sol

Koper wloski umyc, posiekac, przelozyc do miski, ogorki obrac i pokroic w kostke, dodac do kopru. Szalotki oczyscic, posiekac, sparzyc na sicie, dodac do salatki i wymieszac. Doprawic sola do smaku. Z cukru, octu, koperku i oleju zrobic sos, ktorym zalac salatke. Wymieszac, odstawic do lodowki na conajmniej 15 minut, by skladniki sie „przegryzyly”

Przepis z: „Nowa Kuchnia Polska” Gazety Wyborczej- „Spotkanie zielone” Nr. 15, 22 czerwca 2006 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.