Zaproszenie do weekendowej piekarni #110- moje propozycje

Tak, tak dzisiaj weekendowa piekarnia z wizyta u karto_flanej na Kartoflanym polu 🙂 Witajcie serdecznie- pachnie u mnie chlebem i buleczkami, zapraszam was jako gospodyni do upieczenia jednej z 2 propozycji lub obu. Korzystalam z moich niemieckich ksiazek kucharskich. Niepatriotycznie uwazam, ze chleb w Niemczech jest lepszy niz w Polsce 😉 A przynajmniej tak samo dobry. Ale moze to sami ocenicie?

Propozycja nr 1 z ksiazki Helene Weinold-Leipold „Brot und Brötchen” (z moimi niewielkimi zmianami)

                          

                          Mischbrot- Chleb mieszany pszenno-zytni

 

Skladniki na 1 chleb o wadze ok. 1,5 kg:

600 g maki pszennej (typ 550)

400 g maki zytniej (typ 997)- uzupelnienie: w Polsce bedzie to raczej typ 720.

2 lyzki soli

400 ml wrzatku

1 paczka suszonych drozdzy

1 lyzeczka cukru

100ml letniej wody

300 g zakwasu zytniego o temperaturze pokojowej

2 lyzeczki oleju

Glazura do smarowania bochenka:

200 ml wody

1 lyzeczka maki ziemniaczanej.

Wymieszac w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodac wrzatek mieszajac. Odstawic do ostudzenia. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Dodac do maki, dodac tez zakwas. Ciasto wyrabiac recznie ok. 10-15 minut. Wylozyc do naoliwionej miski i posmarowac na wierzchu cienko olejem. Miske przykryc folia spozywcza i odstawic na co najmniej 12 godzin.

Ciasto ponownie zagniesc przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodac maki, uformulowac kule, przelozyc do naoliwionej miski, posmarowac na wierzchu cienko olejem i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 1 godzine. Ponownie krotko zagniesc i uformulowac okragly bochenek, ktory ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.

Piekarnik nagrzac do temperatury 250 °C. Na dolna polke wstawic zaroodporna lub blaszana miske wypelniona woda. Bochenek wygladzic wilgotnymi rekami i wstawic na srodkowa polke do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyc temperature do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarowac krochmalem, co daje ladna glazure 🙂

Chleb jest pyszny 🙂

                          

 

                        

 Propozycja nr 2 z ksiazki „Lieblingsrezepte der Landfrauen”

               Walnussbrötchen- Pelnoziarniste buleczki pszenne z orzechami wloskimi

Skladniki na 4 buleczki.

65 g orzechow wloskich bez lupin

165 g maki pszennej z pelnego przemialu

10 g swiezych drozdzy

1/4 lyzeczki brazowego cukru

50 ml letniego mleka

2 lyzeczki oleju z orzechow wloskich

1/2 lyzeczki soli

1 zoltko

Odlozyc 4 polowki orzechow do przystrojenia bulek, pozostale rozdrobnic w mozdzierzu lub zetrzec na drobnej tarce. Make wsypac do miseczki, w srodku zrobic zaglebienie, do ktorego wkruszyc drozdze. Dodac cukier i nieco mleka, wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagniesc ciasto i wyrabiac ok. 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.

Ponownie zagniesc, podzielic na 4 czesci, z ktorych uformulowac bulki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Bulki naciac nozem na krzyz. Zoltko wymieszac z 1 lyzka wody, mieszanina posmarowac bulki. Do srodka kazdej bulki wlozyc polowke orzecha wloskiego.

Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut.

Zycze wam udanego pieczenia i smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.