Brokuly zapiekane w sosie pomidorowym

Lubimy brokuly, wiec oczywiscie polubilismy te zapiekanke 🙂

Dla 4 osob:

paczka mrozonych rozyczek brokula, lub jeden swiezy

250 g szynki

250 g pieczarek

1 lyzka masla+ 1 lyzka do polozenia na wierzch i wysmarowania formy

1 lyzka maki

1 szklanka bulionu warzywnego

sol, pieprz, cukier

1 lyzka soku z cytryny

2-4 lyzki koncentratu pomidorowego

Brokuly zblanszowac w osolonym wrzatku przez ok. 5 minut. Szynke pokroic w paski, pieczarkiw plasterki. Na patelni rozgrzac lyzke masla, uprazyc make, rozprowadzic ja bulionem, zagotowac, az zgestnieje. Pryzprawic sla, cukrem, pieprzem, wymieszac z sokiem z cytryny i koncentratem. Broluly ulozyc w natluszczonym zaroodpornym naczyniu, posypac szynka i pieczarkami.

Polac sosem, oblozyc wiorkami masla i zapiekac przez 25 minut w temperaturze 190°C. Kto lubi moze posypac startym zoltym serem.

Przepis z „Naj. Magazyn” 3/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.