Drozdzowe kwiatki

Jesli chcemy na Walentynki obdarowac ukochanego (ukochana) kwiatami, to polecam te oto wlasnorecznie… upieczone 🙂

Na ok. 30 sztuk o srednicy 6 cm:

1/8 l mleka

2 paczki suszonych drozdzy

125 g cukru

500 g maki

szczypta soli

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

125 g margaryny do pieczenia

100 g twarozku naturalnego

2 jajka

100 g konfitury

1 zoltko

Mleko ogrzac. Make, sol, cukier, drozdze i skorke z cytryny wymieszac w misce. Dodac miekka margaryne, twrozek i jajka, dolac mleko i zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut.

Ciasto ponownie zagniesc i rozwalkowac na ok. 2 cm grubosci. Wycinac szklanka okragle placuszki, ukladac na wylozona papierem do pieczenia blache. Krazki naciac nozyczkami kuchenymi w rownych odstepach na brzegach. W srodku zrobic zaglebienie i wlozyc kleks marmolady. Kwiatki posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec ok. 15 minut w teamperaturze 180.

A tak prezentowaly sie dzisiaj w naszym sniadaniowym koszyczku:

🙂

baner

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.