Winogronowa salatka z orzechami wloskimi i serem

Propozycja na karanawalowe przyjecie, albo na samotny wieczor przed telewizorem 😉 Samo zdrowie w srodku zimy 🙂

Oto przepis w wersji imprezowej- 6-8 porcji

250 g sera gouda

250 g sera radamer

150 g ciemnych winogron

150 g jasnych winogron

1 czerwona cebula

1 peczek szczypiorku

100 g luskanych orzechow wloskich

4 lyzki oleju orzechowego

4 lyzki octu winnego

sol, pieprz cukier

Sery pokroic w slupki. Winogrona umyc, pokroic na polowki i usunac pestki. Cebule posiekac w kostke, ulozyc na sitku opruszyc cukrem, przelac wrzatkiem, a nastepnie zimna woda, osaczyc. Szczypiorek oplukac, pokroic. Posiekac orzechy.

Przygotowac sos: cebule wymieszac ze szczypiorkiem i octem. Ucierac widelcem powoli dolewajac ocet, dodac sol, pieprz i nieco cukru. Sery wymieszac z winogronami i orzechami. Polac sosem i wymieszac.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.