Pierozki z farszem warzywnym i pasta ajwar

Ajwar- bulgarska pasta paprykowa gra w nadzieniu tych pierozkow bardzo wazna role- przypomina mi o mojej ulubionej kuchni balkanskiej. Smak slonca w zimie 🙂

Na ok. 8-10 sztuk

250 g twarozku naturalnego homogenizowanego

1 jajko

200 g maki+ nieco maki do podsypywania w czasie walkowania plackow

sol, pieprz

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 duza papryka

4 lyzeczki pasty ajwar

4 lyzki kukurydzy z puszki

2 lyzki mleka

Twarozek wymieszac ze szczypta soli í jajkiem. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, zagniesc ciasto i podzielic na 8 kulek. Rozwalkowac z nich spore placuszki dosc obwicie podsypujac maka, bo ciasto sie kleji.

Papryke umyc, oczyscic, pokroic w dosc spora kostke, wymieszac z ajwarem i kukurydza, doprawic do smaku sola i pieprzem. Ukladac nadzienie na palcuszkach i zaklejac formulujac pierozki. Pierozki posmarowac mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ok. 20 minut.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.