Surowka z kapusty pekinskiej

W oryginale bylo z kapusty wloskiej, ale jej wczpraj nigdzie nie dostalam, wiec uzylam pekinskiej- w sumie podobnej. W zimie potrzena witamin- kapusta jest tu jak znalazl, jest zwlaszcza doskonala dostarczycielka witaminy C. Warto zjesc taka surowke do obiadu.

Na duza miske surowki:

500 g kapusty wloskiej lub pekinskiej

2 jablka

pol dlugiego ogorka salatkowego

sol, cukier

2 lyzki octu winnego

1/2 szklanki smietany

1 lyzka posiekanego zielonego kopru

Kapuste drobno poszatkowac, jablka obrac i zetrzec na tarce z grubymi otworami. Rozdrobnione produkty polac octem i wymieszac. Ogorka obrac, pokroic w polkrazki, dodac do kapusty i jablek. Przyprawic surowke sola i cukrem do smaku, wymieszac ze smietana.

A tu dla porownania jeszce oba rodzaje kapusty:

Kapusta wloska:

 

A to kapusta pekinska:

Zdjecia obu kapust ze strony: http://sklepirena.pl/index.php

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.