Sernik z ananasem, piana i kruszonka

Jest to przepis z blogu http://tensmak.blox.pl/html z niewielkimi moimi zmianami. Niestety nie podano tam wymiarow formy do pieczenia, ja robilam na forme o srednicy 26 cm. Jesli moge miec prosbe do blogowiczow o podawanie wymiarow waszych form do pieczenia… Nawet jesli ktos ma inna, to moze sobie przeliczyc… Mnie pozostalo dosc sporo ciasta, upieklam z niego ciastka. Mysle ze przepis przewidziany byl na forme prostokotna 42×40 cm, ale pewna nie jestem…

Ciasto:

3 szklanki maki

1 kostka masla lub margaryny

5 zoltek

3 lyzeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

Masa serowa:

500 g sera

1 jajko

1 paczka budyniu smietankowego

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 kostki masla

Piana

5 bialek

1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

1 puszka ananasow

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, posiekac z maslem, dodac zoltka i cukier, zagniesc ciasto na spod. Podzielic na 2 czesci. Pierwsza polowe wylozyc na blache wyciagajac brzegi. Druga schlodzic w lodowce.

Wymieszac mikserem skladniki masy serowej, rozlozyc na kruchym spodzie. Ananasa wyjac z puszki, pokroic w czastki, ulozyc na masie serowej.

Biala ubic dodawac stopniowo cukier puder. Piane rozlozyc na serniku. Na piane rozdrobnic ciasto- zrobic kruszonke. Piec ok. 50 min w temperaturze 180°C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.