Pierogi z bialym serem

Standart, klasyka. Danie, ktore w moim dziecinstwie conajmniej raz na tydzien goscilo na stole. Robione w ogromnych ilosciach na zapas 😉 Jako dziecko uwielbialam walkowac placuszki na pierogi na stolnicy. Pierogi podawano ze smietana i z cukrem, lub przysmazane na patelni. Tutaj przedstawiam je w wersji przysmazanej.

Na ok. 15 sztuk

ciasto pierogowe:

1 jajko

maka

letnia woda

Ciasto zagniatam z jajkiem i maka (ok. 1 szklanki) dolewajac letnia wode (nie mierzylam ile) Zagniatam gladkie ciasto i formuluje kulki wielkosci orzechow wloskich. Kulki rozwalkowuje podsypujac maka na okragle placuszki.

nadzienie:

250 g sera bialego

3 lyzki cukru

paczka budyniu smietankowego bez cukru

1 jajko

Skladniki nadzienia mieszamy ze soba w misce. Nadzieniem nadziewamy placuszki. Placuszki zlepiamy, a nastepnie zawijamy brzeg. Pierogi wkladamy do wrzatku, mieszamy lekko lyzka, aby nie przykleily sie do dna garnka. Gdy pierogi plywaja na powierzchni wody to znak, ze sa dobre i nalezy je wyjac. Przekladamy na talerz. Pierogi trzeba przelozyc znow na inny talerz, zeby sie nie „pozenily” 😉 (skleily) Po wystygnieciu mozna je odsmazyc na patelni.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.