Pieczen zawijana z poledwicy wieprzowej z nadzieniem jablkowo- migdalowym w sosie jablkowym

Wlasnie do tej pieczeni przyrzadzilam jablkowe czipsy z wczorajszego wpisu. Sama pieczen jest naprawde ciekawa w smaku. Szczegolnego aromatu nadaja jej prazone migdaly. Polecam na niedzielny obiad 🙂

Dla 4 osob

50g czipsow jablkowych

150 ml soku jablkowego

60 g migdalow w slupkach

500 g poledwicy wieprzowej

sol, pieprz

2 lyzki oleju

200 ml bulionu miesnego

300 g jablek

1 lyzka masla

2 lyzki smietany

Czispy jablkowe namoczyc w soku jablkowym przez ok. 30 minut. Migdaly uprazyc na suchej patelni na brazowo. Wylozyc do miski. Poledwice osuszyc, rozkroic wzdluz i rozlozyc na plasko. Posolic i popieprzyc. Odsaczyc czipsy jablkowe, posiekac na drobne czastki, wymieszac z migdalami. Nadzienie rozlozyc na poledwicy zostawiajac na brzegu wezszego konca niewielki odstep 1-2 cm. Zwinac pieczen, owinac nicia kuchenna, ewentualnie spiac wyklaczkami itp.

Piekarnik ogrzac od 180°C. W brytfannie ogrzac olej, upiec pieczen ze wszytskich stron na zloty kolor ok. 8 minut. Podlac bulionem, przelozyc brytfanne do piekarnika piec 15 minut, nastepnie przelozyc pieczen na druga strone i piec dalsze 15 minut. Jablka obrac, pokroic w cwiartki, wydrazyc gniazda nasienne pokroic w osemki. Usmazyc na masle, wyjac z patelni. Wyjac brytfanne z piekarnika, pieczen przelozyc do foli aluminiowej i trzymac w cieplym piekarniku. Sos od pieczeni przelac na patelnie, dodac 2 lyzki soku jablkowego, w ktorym moczyly sie czipsy. Zagotowac, dodac smietane. Wloyzc jablka. Pieczen pokroic w plastry. Podawac z ziemniakami, sosem i jablkami z sosu.

 Przepis z „Lisa.Kochen&Backen”  1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.