Cynamonowe gwiazdki

Tradycyjny niemiecki wypiek adwentowy. Nielatwe. Przyznaje: przez kilka lat nie umialam sie z nimi zmierzyc, ich pieczenie pozostawalo domena mojej tesciowej… Dopiero od zeszlego roku, po odejciu od klasycznego przepisu i niewielkiej modyfikacji w postaci dodania masy marcepanowej cynamonowe gwiazdki, choc nietradycyjne dolaczyly do moich adwentowych wypiekow. Ciasto nie zawiera maki, choc ja uzywam jej niewiele do podsypywania w czasie walkowania, inaczej potwornie sie klei do wszystkiego, co tylko mozliwe. Acha- foremke nalezy maczac w mace, bo rowniez sie klei. Wszystkie niedogodnosci w robieniu z nawiazka splaca ich spozycie 🙂 Polecam!

Na ok. 40 sztuk

4 bialka jaj

1 jajko

200 g surowej masy marcepanowej

350 g mielonych migdalow

500 g cukru pudru

olejek migdalowy

1 lyzka cynamonu

maka do posypywania

2 bialka ubic na sztywno, powoli wsypywac 400 g cukru i ubic lukier. Pozostale 2 bialka rowniez ubic, dodac jajko, 100 g cukru pudru, ubic. Dodac posiekany marcepan i migdaly. Wyrobic mase, dodac olejek migdalowy i cynamon. Wymieszac. Mase wyjac, uformulowac kulke, rozwalkowac podysypujac maka na grubosc 7 mm. Wykrawac foremka gwiazdki.

Gwiazdki posmarowac lukrem.

Piec w temperaturze 125°C ok. 20-25 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.