Moja zupa cebulowa

Dosc znacznie zmienilam oryginalny przepis, dlatego nazwalam ja „moja”;)

Oto przepis oryginalny

Zupa z wedzonym kurczakiem

500 g korzenia pietruszki

1 cebula

1 maly por

1 szklanka pokrojonego w kostke miesa wedzonego kurczaka

1/2 szklanki groszku z puszki

3 kostki rosolowe

2-3 lyzki margaryny

szczypta galki muszkatalowej

2 lyzki natki pietruszki

sol, pieprz

Pietruszke, cebule i por umyc, drobno pokroic. Nastepnie zeszklic na margarynie i zalac rosolem z kostek (6 szklanek). Ugotowac do miekkosci i zmiksowac. Dodac mieso, groszek, przyprawic sola, pieprzem i galka. Ponownie zagotowac. Posypac natka.

A oto moja wersja (kartoflana 😉 )

100 g korzenia pietruszki (1 pietruszka)

300 g ziemniakow

1 cebula

3 szczypiory (cebulki ze szczypiorem)

1 lyzka masla

pol kostki rosolowej

2 platy gotowanej szynki Kassler

sol, pieprz, galka maszkatalowa

przyprawa maggi

olej

listki pietruszki do przystroju

Pietruszke i ziemniaki obrac, pokroic w kostke. Cebule obrac, szczypior pokroic w talarki, cebule pokroic w kostke. Zrumienic warzywa i ziemniaki na masle, zalac rosolem 1 szklanka + 2 szklanki wody. Zagotowac, zmiksowac. Doprawic do smaku sola, pieprzem, galka muszkatalowa i maggi.

Szynke pokroic w gruba kostke, usmazyc na rumiano na odrobinie oleju. Zupe podawac z kostka z szynki przybrana pietruszka.

Ktora wersje wolicie? 😉

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.