Kulki z miesa mielonego zapiekane z sosem pomidorowym

Szybki i nieskomplikowany obiad- zwlaszcza teraz, gdy wiekszosc czasu poswiecam pieczeniu i ozdabianiu ciasteczek. Acha, obiad ten oczywiscie tez jest smakowity 🙂 😉

Dla 4 osob (na 8 kulkek)

300 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego

1 sloik soku pomidorowego z domowych zasobow (250 ml), jesli nie mamy to mozna wziac siekane pomidory z puszki o tej samej pojemnosci

1 cebula

2 lyzeczki musztardy

1 jajko

2 lyzki tartej bulki

pol kostki rosolowej

olej

8 platow cienikej surowej szynki np. szwarcwaldzkiej

sol, pieprz

Cebule posiekac na drobno i podsmazyc na oleju. Zalac sokiem pomidorowym, dodac pol kostki rosolowej, doprawic do smaku sola i pieprzem. Z miesa, bulki tartej, jajka i musztardy przygotowac mase na kulki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Kulki owijac plastrami szynki i ukladac w naczyniu do zapiekania w sosie ciasno obok siebie. Zapiekac w temperaturze 180°C ok. 30-40 minut, az szynka mocno sie przypiecze. Uwaga: Piec bez przykrycia.

Mi wyszlo 7 kulek 😉

 

Po edycji: A tak prezentuja sie przystrojone swiatecznie wczorajsze ciasteczka:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.